Przejdź do głównej treści
Certyfikat kursu to możliwe do udostępnienia potwierdzenie ukończenia, które uczestnicy otrzymują po ukończeniu kursu. Projektujesz go raz w sekcji Zarządzaj (Manage), włączasz dla wybranych kursów i zarządzasz każdym certyfikatem z poziomu raportu kursu. Co widzą uczestnicy, przeczytasz w artykule Weź udział w kursie jako uczestnik.

Certyfikaty w skrócie

Zaprojektuj certyfikat

1

Otwórz Certificates

Otwórz Zarządzaj (Manage) i kliknij Certificates. Lista pokazuje nazwę każdego certyfikatu, liczbę kursów, które go używają, i datę ostatniej aktualizacji.
2

Rozpocznij nowy certyfikat

Kliknij New certificate. Edytor zaczyna od certyfikatu Standard z podglądem Preview na żywo, który aktualizuje się po zmianie każdego ustawienia.
3

Wybierz motyw

W sekcji Theme wybierz jeden z motywów: Standard, Classic, Heritage, Modern, Botanical lub Midnight.
4

Wybierz szczegóły do pokazania

W sekcji Details on the certificate włączaj lub wyłączaj każdy szczegół:Możesz też zmienić Heading text i Text above learner name.
5

Nazwij i zapisz

Wpisz Certificate name i zapisz. Następnie możesz wybrać ten certyfikat dla dowolnego ze swoich kursów.
Certyfikatu Standard nie można zmienić. Jeśli go edytujesz, zapisanie tworzy nowy certyfikat. Aby później zmienić certyfikat, kliknij go na liście.

Włącz certyfikat dla kursu

1

Otwórz Course settings

W edytorze kursu otwórz Course settings w nagłówku kursu i zostań na karcie Ogólne (General).
2

Wybierz certyfikat

W sekcji Certificate wybierz Standard certificate lub jeden z własnych certyfikatów. Kliknij Podgląd (Preview), aby zobaczyć przykład z logo, kolorami i czcionkami strony Twojego kursu.
3

Zapisz

Kliknij Zapisz (Save). Uczestnicy, którzy ukończą kurs, mogą teraz otrzymać certyfikat.
Kursy możesz też przypisać z edytora certyfikatu. W sekcji Courses using this certificate wyszukaj kursy i je zaznacz. Kurs usunięty z listy wraca do stanu bez certyfikatu. Aby zaprojektować nowy certyfikat bez opuszczania kursu, kliknij Create new certificate obok ustawienia Certificate, co otworzy edytor w nowej karcie. Włączenie certyfikatu daje go także uczestnikom, którzy ukończyli kurs, zanim go włączyłeś(-aś). Aby przestać wydawać certyfikaty, wybierz No certificate. Certyfikaty, które uczestnicy już zdobyli, pozostają ważne. Jeśli ustawisz minimalny odsetek poprawnych odpowiedzi lub minimalny czas nauki jako wymaganie ukończenia, uczestnicy otrzymają certyfikat tylko po jego spełnieniu.

Zarządzaj wydanymi certyfikatami

Gdy dla kursu włączono certyfikat, karta Learners raportu kursu zawiera kolumnę Certificate. Dla każdego uczestnika pokazuje ona Valid lub Withdrawn oraz informację, czy e-mail z certyfikatem został wysłany. Kliknij menu ⋮ w wierszu, aby: Tylko właściciel kursu może wycofać lub przywrócić certyfikat i ponownie wysłać e-mail. Opcja Resend email nie jest dostępna dla uczestnika bez adresu e-mail. Gdy wycofasz certyfikat, jego link pokazuje No longer valid, a certyfikatu nie można już wyświetlić ani pobrać. Przywrócenie przywraca link.

Często zadawane pytania

Nie. Certyfikaty są wydawane uczestnikom, którzy przechodzą kurs w AhaSlides. Uczestnik, który ukończy wyeksportowany pakiet, jest rejestrowany w Twoim LMS.
Tak. Certyfikat każdego uczestnika jest tworzony z wybranego certyfikatu w chwili jego otwarcia, więc zmiana projektu jest widoczna na już zdobytych certyfikatach.
Nie. Każdy, kto ma link do certyfikatu, może go otworzyć i sprawdzić, że jest prawdziwy.
Masz pytanie? Skontaktuj się z naszym zespołem wsparcia: jeśli jesteś zalogowany, użyj ikony czatu w prawym dolnym rogu panelu; w przeciwnym razie napisz do nas tutaj lub wyślij e-mail na adres hi@ahaslides.com. Chcesz porozmawiać z innymi użytkownikami? Dołącz do społeczności AhaSlides, aby dzielić się wskazówkami, zgłaszać pomysły na funkcje i sprawdzać, jak inni angażują swoją publiczność.